Aanleg Tuin van de Wijk Lombardijen!

Doe mee!

Vrijdag 27 oktober gaan we een nieuwe GroenGoed Tuin van de Wijk aanleggen! In Lombardijen. Doe je mee? Het wordt een feestelijk eerste werkmoment!

Wat gaan we doen? Op het grasveld aan de Petrarcastraat naast de speeltuin en het voetbalveldje plaatsen we samen een schapenhekje en toegangspoortjes. Ook gaan we een van de bestaande wadies wat verder uitgraven en een tweede wadie ‘door midden knippen’. We kunnen veel handjes gebruiken, jong en oud! Ook is het gezellig als je alleen even komt kijken en wat meer wil weten van de tuin en het team.

Tuin-Voorbereiding

Een GroenGoed-tuin starten kost veel tijd en voorbereiding. We zijn al bijna een jaar in gesprek met partners. Ten eerste om financiering te regelen voor de tuin-begeleiding en aanleg. We hebben fijne partners die ons daarbij helpen. De gemeente, SOL, Havensteder en het Huurdersplatform Lombardijen maken de tuin mogelijk. Ook hebben we via de 100 jaar Volkskracht Award een bedrag gewonnen om een tuin-paviljoen te bouwen, met een keuken, opslag en ontmoetingsplek. En omdat het schapenhek-bedrijf Adequat ons initiatief zo mooi vond hebben we een fijne korting gekregen. Naast de financiering hebben we overleg moeten hebben over toestemming en het ontwerp van de tuin. Met een feestelijk moment hebben we ook bewoners om input gevraagd voor dit alles.

En te midden van al deze voorbereidingen hebben we een nieuwe collega uitgekozen die al jaren met al haar sociale tentakels verbonden is met Lombardijen. Cary Lindenborg woont om de hoek en wordt de nieuwe tuinbegeleider en vast gezicht op de tuin. Veel mensen kennen haar al van allerlei organisaties en activiteiten in de wijk en ook van de wijkraad. GroenGoed is trots dat Cary lid is geworden van het team!

Na al deze voorbereiding zijn we dus ook extra blij dat we kunnen beginnen!

Net zoals alle andere GroenGoedtuinen

De tuin werkt hetzelfde als al onze tuinen: op een of meer vaste werkmomenten (elke vrijdag 14:00-17:00) zijn er twee sociaal hoveniers van GroenGoed om iedereen die mee wil doen te begeleiden bij het verbouwen van voedsel. De tuin is een gezamenlijke tuin (geen individuele tuintjes). En het tuinieren is een groepsactivteit.

Je hoeft je niet op te geven. Je betaalt geen lidmaatschap. Deelname is gratis. Je komt gewoon langs om kennis te maken. Je mag een mailtje sturen, maar dat hoeft niet. Tijdens het werkmoment beginnen we met koffie en thee. We bespreken dan samen wat we willen gaan doen op de tuin en iedereen kiest een taakje om te doen. We gaan zaaien, wieden, planten, snoeien etc. Aan het einde van het werkmoment gaan we oogsten en verdelen we de oogst onder iedereen die er is. Overproductie brengen we naar armoedebestrijdingsorganisaties in de buurt. En op de tuin kan je natuurlijk een grote diversiteit vinden van planten, bloemen, insecten en bodemleven!

Komende tijd: Herfst en Winter

Na het eerste feestelijke werkmoment op vrijdag 27 oktober, is de tuin zichtbaar en zullen we elke vrijdag van 14:00-17:00 een gebruikelijk GroenGoed werkmoment hebben. Je kan dan langs komen om kennis te maken en eens te kijken wat we allemaal doen. Je kan natuurlijk ook direct meedoen! Maar we vinden het ook erg leuk als je gewoon een keertje een bakkie komt doen om kennis te maken!

De komende tijd zullen de tuinwerkmomenten in het teken staan van de verdere aanleg van de tuin. Ook het verdere ontwerp wordt samen ingevuld met bewoners en toekomstige deelnemers. We gaan de komende tijd picnicbanken plaatsen, groentenbedden aanleggen, paden graven, deurtjes plaatsen enz enz! Natuurlijk zullen we ook alvast een eerste wintergewas zaaien voor winteroogst of vroege voorjaarsoogst.

Ergens in de winter zullen we een tweede groot werkmoment organiseren wanneer we vaste beplanting gaan aanplanten: de heg, maar ook frambozen, bessen, kruiden, en bloemen. Hou de website in de gaten voor een aankondiging van die plantdag.

Wedstrijd: verzin een naam!

Weet jij een toffe naam voor de tuin? Schrijf je eigen naam en je idee voor een naam voor de tuin op een briefje en breng hem langs tijdens de aanlegdag op 27 oktober. Je kan ook later op een vrijdags werkmoment langskomen om je idee in te leveren.

In december kiezen we de leukste inzending uit. En dat is dan misschien wel de naam die jij hebt verzonnen! Hoe gaaf! Alleen kinderen mogen meedoen. Hou de website in de gaten als je wil weten wie gewonnen heeft en hoe de tuin gaat heten.

Doe mee!

Kom gewoon langs op een vast werkmoment op vrijdag tussen 14:00 en 17:00. En kijk of het iets voor je is. Het lijkt ons superleuk je binnenkort op de tuin te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *