Over ons

Het team: Daniël Opbroek

Groen is Goed!
GroenGoed draagt bij aan een stad waarin we in harmonie leven met de Aarde en met elkaar. Dat doen we op een zo concreet mogelijke manier: in buurtmoestuinen verbouwen we groenten en kruiden en telen we fruit voor de zelfvoorziening van iedereen die mee wil doen. We tuinieren om armoede te bestrijden en om te bouwen aan een duurzame stad (zie ons manifest Groen is Goed!). 

Wij begeleiden zes buurtmoestuinen in Rotterdam Noord en Centrum; het Wilgenplantsoen, de Bloklandtuin, het Kinderparadijs, het Bergwegplantsoen, Eetbaar Park Pompenburg en Tuin op Hofbogen. Daarnaast werken wij nauw samen met Stichting Vredestuin en zijn we ook op de Vredestuin en Vredestuin Noord te vinden.

Het team: Gerenska Antonia

De tuinen zijn ontwikkeld als gemeenschappelijke tuinen. Er worden geen percelen grond verdeeld aan individuen. Aan meedoen zijn geen verplichtingen en/of kosten verbonden. Het tuinieren is daardoor per definitie een groepsactiviteit. Het hele jaar door zorgen we samen voor een gevarieerde oogst, die na elk werkmoment verdeeld wordt onder de aanwezigen. Extra oogst wordt geschonken aan armoedebestrijdingsprojecten.

Naast het tuinieren dragen we actief bij aan Rotterdamse samenwerkingsverbanden op het gebied van armoedebestrijding, het groen en de klimaatbeweging. Samen kunnen we ervoor zorgen dat we als Stad grote stappen zetten.

Het team: Rutger Henneman
Foto door: Ilvy Njiokiktjien / VII Photo Agency

Kom meedoen in een van de buurtmoestuinen en help de wijk levendiger en gezonder te maken. Er wordt wekelijks op vaste momenten gewerkt door een groep deelnemers onder professionele begeleiding. De klussen variëren van werken met planten tot schilderen, bouwen met hout, het opstellen van zaaischema’s, het volgen/organiseren van workshops. Voor de kinderen is er genoeg leuks te doen. En ook in de organisatie kan je je handen laten wapperen: communicatie,  werven van meer deelnemers en fondsen, afstemming binnen de samenwerkingsverbanden waar we aan bijdragen, enz.

Stichting GroenGoed
Vanaf 2009 zijn we bijna elk jaar een nieuwe buurtmoestuin begonnen. In 2017 werd het tijd om Stichting GroenGoed te richten, om ons werk op die tuinen te ondersteunen. De Stichting heeft het doel om het tuinieren in te zetten voor een ecologische en menswaardige stad. Met de tuinen bestrijden we armoede, werken we aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk, leren we zelfvoorzienend te leven, en brengen we een inclusieve vorm van eigendom over land in de praktijk.

We maken gebruik van permacultuuruitgangspunten. Ons werk en de tuinen modelleren we naar veerkrachtige, overvloedige ecosystemen waarvan de impact binnen de grenzen van de aarde blijft. En we dragen bij aan een sterke band tussen mens en natuur. En we werken actief samen met andere organisaties binnen grotere sociale bewegingen in Rotterdam om te zorgen dat we als stad grote stappen gaan zetten. (Zie ons manifest Groen is Goed!)

Stichting GroenGoed is ook verantwoordelijk voor de welzijnstaken op de tuinen en een verdere professionalisering, onderzoek, monitoring en het uitbouwen van een netwerk en samenwerkingsverbanden. De stichting genereert de benodigde financiën om de tuinprojecten te kunnen uitvoeren. 

Verdere gegevens over de stichting vindt u hier.