Covid-19 en Onze Tuinen

Beste allemaal,

Jullie hebben vast de persconferentie meegekregen waarin voor de komende vijf weken een strengere lockdown is afgekondigd om de coronacijfers onder controle te krijgen. We hebben verder op www.rijksoverheid.nl gekeken welke gevolgen dat voor ons tuinieren heeft. Dit zijn onze overwegingen:

  • Er is een uitzondering op de maximale groepsgrootte van 4 personen voor het ‘uitoefenen van beroep, bedrijf of vereniging’. Dat betekent dat we door mogen gaan met het samenkomen tijdens de werkmomenten om werk te verzetten dat noodzakelijk is voor het draaiende houden van de tuin.
  • Het advies is ‘Werk thuis tenzij het niet anders kan’. We zitten in een periode van het jaar waarin het werk op de tuin minder noodzakelijk en tijdsgebonden is dan bijvoorbeeld de periode van het voorzaaien in het voorjaar. Dat zou een argument kunnen zijn om niet samen te komen op de tuin tot het moment weer aanbreekt dat de werkzaamheden weer meer noodzakelijk en tijdsgebonden worden.
  • Samenkomen tijdens de werkmomenten heeft niet alleen de functie dat daarmee de tuinen draaiende worden gehouden. Bij het in acht nemen van de nodige hygiene- en afstandsregels zijn de tuinen plekken waar je op een veilige manier fysiek actief kunt zijn in de buitenlucht. Net als buiten sporten en een wandeling maken (wat juist door het kabinet wordt aangemoedigd) is het werken in de tuinen zo ook belangrijk voor de mentale weerbaarheid. Bij het volledig sluiten van de tuinen valt die functie en waarde ook weg.

Dus het lijkt ons het beste als het tijdens de werkmomenten mogelijk blijft om naar de tuin te komen. Maar laten we voorkomen dat we drukte creëren. Dus: beperk je tuinbezoek waar het kan, en benut de waarde en de functie van de tuin waar je wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *