‘Stilte in de Stad’ zondag 31 mei op RTV Rijnmond!

Het is zo ver. Onze documentaire ‘Stilte in de Stad’ komt uit!

We hadden eerder een premiere gepland in de bioscoop Cine Noord. Maar die ging vanwege de Coronamaatregelen niet door. Nu is de premiere op RTV Rijnmond: zondag 31 mei om 17:00. Zie hier de aankondiging op rijnmond.nl

Voor een voorproefje zie de trailer:

Waar gaat de film over?

Middenin de drukke stad Rotterdam liggen groene oases verborgen. Deze film schetst een portret van vier mensen die door een aantal gemeenschappelijke moestuinen met elkaar verbonden zijn. Het levensverhaal van Luigi uit Sardinië, die de tuin een stukje Italiaanse bodem geeft. De Turkse mevrouw Kaya die door middel van vers bereide maaltijden mensen in de wijk bij elkaar brengt. En Hilde en Ellen die in de tuin een alternatief vinden voor de onpersoonlijke, grijze stad. Door een band aan te gaan met dat stukje grond én met elkaar, geeft stadslandbouw betekenis aan het leven van deze mensen.

GroenGoed heeft opdracht gegeven voor het maken van deze film, om te laten zien wat het belang is van buurtmoestuinen voor mensen in de stad. Wetenschappelijk onderzoek kan aantonen dat groen goed is voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Maar wil je begrijpen wat een buurtmoestuin betekent voor mensen, elk met een eigen levensverhaal, dan moet je die mensen horen praten, ze zien bewegen in de tuin. Dan moet je de muziek van de natuur in de tuin horen en de ogen van de mensen zien stralen van trots en waardigheid als ze praten over hun gezamenlijke tuin, als ze praten over hoe de tuin hun doet denken aan hun jeugd in Turkije en in Italie, dan moet je de kracht voelen in de stilte waarin iemand een plantje uitplant in de in de zon badende zwarte aarde.

Een tuin krijgt betekenis door het leven van de mensen die er een band mee aangaan. En de tuin op haar beurt geeft betekenis aan het leven van de mensen die met hun handen in haar aarde wroeten. Het is zo moeilijk dit in woorden te gieten. Je moet dit met zoveel mogelijk zintuigen in je opnemen.

Wil je een momentje puur geluk beleven? Kijk dan op zondag 31 mei om 17:00 naar RTV Rijnmond, naar de film ‘Stilte in de Stad’.