Module 2. Tuinkalender

Kalender Vredestuin Noord 2020

In de winter van 2019-2020 hebben Emma, Ellen en ik een tuinkalender gemaakt. Daarin hebben we vooral activiteiten opgenomen die nodig zijn om Vredestuin Noord goed te laten draaien. Deze kalender zou elk jaar aangepast kunnen worden omdat er elk jaar verbeteringen mogelijk zijn.

Je kunt hem ook voor andere tuinen gebruiken maar elke tuin heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Vredestuin Noord heeft kleigrond, een kas, fruitbomen en bessenstruiken, een keukentje, twee werkmomenten per week van in totaal 5,5 uur, vrij veel ruimte, een grote verscheidenheid aan groenten en fruit enz. Deze kalender is dus niet 1 op 1 over te dragen op een andere tuin. Als je zelf een kalender wil maken voor je eigen tuin raad ik je aan een van de kalenders van Velt te gebruiken. (Zie bronnen.)

Onderaan de kalender staat een legenda waarin je de betekenis van de afkortingen kunt lezen.

Ik vond het belangrijk om ook in de zaaikalender op te nemen tot wanneer we een gewas denken te kunnen oogsten omdat je de gewassen dan niet laat verpieteren of doorschieten op het land. Je kunt dan ook makkelijker zien wanneer dat bed vrij komt om opnieuw te bemesten o.i.d. Als de gewassen nog mooi zijn, kun je ze natuurlijk langer laten staan. Deze kalender is geen wet maar een handvat.

Groenten!

Hilde

Bronnen/verder lezen

Velt, Handboek ecologisch tuinieren

Velt moestuinkalender: https://www.velt.be/ecologisch-leven-je-tuin/moestuinkalender

Hans van Eekeren, Van zaaien tot oogsten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *