Samhain

Kampvuur, Feestje en als je wil: Verkleden!

Wanneer: Zondag 29 Oktober vanaf 17:00,

Waar: Vredestuin Pompenburgpark

Neem zelf wat eten en/of drinken mee en je vrienden!

 

Samhain

De oogst is binnen. En daarmee zetten de Kelten een einde achter het jaar. Samhain is het Keltische Nieuwjaarsfeest. Volgens de Kelten vond alle begin plaats in het donker van de winter. Men vierde de overgang van de zomer naar de winter… en natuurlijk met een goed vreugdevuur!

Het feest werd ongeveer gevierd van de avond op 31 oktober tot de avond op 1 november. ‘Ongeveer’, want de Kelten hadden een maankalender, geen zonnekalender.

Men geloofde dat tijdens het feest de poorten tussen onze wereld en ‘de andere wereld’ open stonden. Wezens als elven dansten mee rond het vuur, en als je geluk of pech had, kon je ook in de andere wereld terecht komen.

Ja hoor! Het is niet verplicht, maar… Leuk als je verkleed komt!

 


Wat achtergrond weetjes en beschouwingen


Allerheiligen en Allerzielen

Het feest Samhain werd in de Middeleeuwen gekerstend tot Allerheiligen en Allerzielen. Ook in deze feesten stond ‘de andere wereld’ centraal, maar nu de Christelijke van het vagevuur en de hemel. Het waren feesten om de heiligen in de hemel te herdenken en te bidden voor gestorven familie en vrienden die in het vagevuur gezuiverd werden voor een plekje in de hemel.

 

De Andere Wereld

Naast deze overeenkomsten zijn de verschillen tussen de tradities ook interessant. Zo was de andere wereld van de Kelten niet de plek van de doden, zoals bij de Christenen. Kelten geloofden in een vorm van reïncarnatie. In de andere wereld woonden gewoon andere wezens. Waarschijnlijk werd het ooit gezien als de plek waar de goden woonden, later waar magische wezens zoals elven leefden.

Ook was het niet per see een wereld van goed of kwaad. Het utopische ervan zat hem niet in een perfectie zoals die van de Christelijke hemel, maar wel in dat het een wereld was van magie en van overvloed, waar altijd genoeg te eten en drinken was en muziek en dans.

Het was ook een wereld dicht bij de onze; een wereld die vervlochten was met de onze; een parallelle wereld waar je in terecht kon komen en weer uit terug kon komen. Het was voornamelijk een uiting van het animisme in de Keltische beleving: het geloof dat de natuur ‘bezield’ is, dat er zielen leven in de natuur om ons heen, niet alleen zielen in de bomen, in rivieren, bronnen, bergen, de wind, maar ook andere natuurwezens zoals elven.

 

Halloween

Het Amerikaanse feest Halloween is een verbastering van Allerheiligenavond: All Hallows Eve. Het speelt met het thema van het contact met de andere wereld. Halloween is echter wel een soort modern ‘horror’-feestje geworden, wat weinig meer te maken heeft met het Keltische animisme of Allerheiligen en Allerzielen.

Source: Wikipedia

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *